Mot slutten av 2020 var det registrert over 250.000 nordmenn med betalingsanmerkninger. Dette er en økning fra året før og det er med andre ord mange som sliter med å betale regningene sine. Forbrukslån innebærer utgifter som kan by på problemer for mange. Man låner kanskje pengene i en periode hvor man har økonomiske vanskeligheter. Problemet er at utfordringene kan bli større når det er på tide å betale ned lånet. Det er derimot noen steg du selv kan ta for å unngå inkasso og betalingsanmerkninger.
Skaff oversikt og sett opp et budsjett
Vet du hva du bruker pengene dine til? Sannsynligvis har du oversikt over de største utgiftene. Mange av oss har derimot ikke oversikt over hvor resten av pengene tar veien. Gå gjennom kontoutskriften for noen måneder. Sett opp akkurat hva det er du har brukt penger på. Sannsynligvis vil du se at der er mange utgifter som er unødvendige eller for høye.
Sett deretter opp et budsjett. Ta gjerne utgangspunkt i SIFO sine referansebudsjett. Inkluder alt av nødvendige utgifter, men vær på utkikk etter alt du kan redusere. Formålet er å frigjøre mer penger til å betale lån. Når budsjettet er satt opp, er den viktigste jobben igjen, å følge det. Da er det viktig at budsjettet er satt opp realistisk, men med nok rom for lånekostnader.
Har du mulighet til å øke inntekter?
Det er viktig å se på hvordan man kan redusere utgifter. Samtidig kan det også være lurt å se på mulighet for å øke inntekter. Er det lenge siden du har fått lønnsforhøyelse? Har du mulighet til å ta en bedre betalt jobb? Kan du jobbe flere timer, eller finne en ekstrajobb?
Der er flere alternativ. Dette betyr derimot ikke at man skal bruke all sin tid og energi på jobb. Se på hva som er mulig for deg.
Refinansier forbrukslånet
Forbrukslån er generelt dyre lån, med høye rente- og gebyrkostnader. Har du i tillegg flere lån, betaler du flere gebyrer i måneden. Når du har vanskeligheter med å betale ned lån, bør du se etter muligheter til å redusere kostnadene. Dette gjør du ved å refinansiere lånet eller lånene. Da tar du opp ett lån for å betale ut all eksisterende dyr gjeld. Formålet er å få bedre betingelser, som lavere renter og mindre gebyrer samt forbedre nedbetalingstiden.
Refinansier med sikkerhet
Du kan velge å refinansiere med sikkerhet. Da stiller du egen eiendel som bolig, hytte eller bil som pant til banken. På denne måten får du aller lavest rente. Både de månedlige kostnadene og totalkostnadene blir da redusert. Det stilles imidlertid krav til at det banken tar pant i dekker lånebeløpet.
Refinansier uten sikkerhet
Du kan også velge å refinansiere uten sikkerhet. Da tar du opp et nytt forbrukslån for å erstatte det eller de du allerede har. Da er det viktig å finne et lån med bedre betingelser. Vær klar over at et usikret lån ikke vil gi like lav rente som et sikret lån. Det er imidlertid mulig å finne billigere lån enn det du har.
I tillegg har du ofte mulighet for lengre nedbetalingstid når du refinansierer. Tilbydere av forbrukslån gir som regel nedbetalingstid på maksimalt 5 år. Dersom formålet er refinansiering, kan du få opptil 15 år. Det er viktig å huske at lengre nedbetalingstid gir dyrere lån. Samtidig får du mindre månedskostnader. Dette vil hjelpe deg til å faktisk greie å betale alle avdragene.
Til slutt
Det kan være lett å falle for fristelsen å ta opp et nytt lån som dekker kostnadene denne måneden. Bruk heller litt tid på å budsjettere og skaffe oversikt. Nye lån kan være hensiktsmessig, men da som en del av en langsiktig plan. Refinansiering kan spare deg for en del av utgiftene knyttet til dyre forbrukslån. På denne måten kan du få bedre rom i økonomien din.